Συνταγές

Νηστίσιμο Παστίτσιο με Γαρίδες

Υλικά:
    • 500gr μακαρόνια για παστίτσιο
    • 2 φλ. + 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
    • 1.200gr γαρίδες μεσαίες
    • 500gr κολοκυθάκια
    • 1 κ. ντομάτες
    • 1 φλ. + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • ¾ φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
    • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    • Μισό φλυτζάνι λευκό κρασί προαιρετικά
Για τη μπεσαμέλ

  • 100gr φυτικό βούτυρο ή λάδι
  • 100gr αλεύρι
  • 1 lt ζωμό λαχανικών
  • Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Αλάτι
Eκτέλεση
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι, ρίχνουμε μέσα τα δύο φλιτζάνια φρυγανιά και το κουνάμε να καλυφθεί καλά σε όλη την επιφάνεια.
Βράζουμε τα μακαρόνια  al dente και στραγγίζουμε.

Κρατάμε 1–2 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις ντοματες σε κυβάκια, και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε λίγα λεπτά ακόμα. Ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και σβήνουμε με το κρασί προαιρετικά. Μόλις εξατμισθεί, ρίχνουμε τη ντομάτα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών και τις γαρίδες. Ανακατεύουμε 1- 2 φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε τον άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Λιώνουμε τo βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα. Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα. Αλατίζουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά).

Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τη σάλτσα και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι. Σκεπάζουμε με τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά και ραντίζουμε με τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 45 –50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε για να μην διαλυθει.
Σερβίρουμε εάν θέλουμε με νηστίσιμο κασέρι τριμμένο

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *