Πληροφορίες προς τους καταναλωτές για τα αλλεργιογόνα συστατικά τροφίμων

Αρκετοί καταναλωτές παρουσιάζουν αλλεργίες ή δυσανεξίες που οφείλονται στην κατανάλωση συγκεκριµένων τροφίµων ακόµη και όταν αυτά καταναλώνονται σε πολύ µικρές ποσότητες

Αλλεργία από τρόφιµα
Η αλλεργία ενός ανθρώπου σε ένα τρόφιµο οφείλεται στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήµατος του στην κατανάλωση του τροφίµου αυτού, το οποίο για τους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλεί βλάβη όταν καταναλώνεται.

Ενδεικτικά ως συνηθέστερα συµπτώµατα αλλεργιών αναφέρονται:
• χαµηλή πίεση
• ναυτία
• διάρροια
• γρήγορη εξάπλωση εξανθηµάτων
• πρήξιµο προσώπου
• δυσκολία στην αναπνοή

∆υσανεξία σε τρόφιµα
Η δυσανεξία σε ένα τρόφιµο, µπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύµου π.χ.της λακτάσης για την διάσπαση της λακτόζης του γάλακτος, ή σε ανεπιθύµητες επιδράσεις του τροφίµου αυτού στον
ανθρώπινο οργανισµό π.χ. κοιλιοκάκη που οφείλεται στην κατανάλωση γλουτένης, που βρίσκεται στο σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, και βρώµη και στα προϊόντα τους. Η δυσανεξία εκδηλώνεται συνήθως σε χρόνια µορφή (µακροχρόνια συµπτώµατα) σε αντίθεση µε την αλλεργία που εµφανίζεται µε οξεία µορφή (συµπτώµατα που εµφανίζονται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα από την κατανάλωση του τροφίµου)

Ενδεικτικά ως συνηθέστερα συµπτώµατα των δυσανεξιών αναφέρονται:
•εξανθήµατα
•διαταραχές στο στοµάχι και το παχύ έντερο
•πονοκέφαλοι
•γενικό αίσθηµα αδιαθεσίας

Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα συσταικά είναι:

 

∆ηµητριακά (σιτηρά)
Που περιέχουν γλουτένη, δηλαδή :σιτάρι (µονόκοκκο και δίκοκκο), κριθάρι, βρώµη, όλυρα, σιτηρό kamut ή υβριδικές ποικιλίες τους, και προϊόντα µε βάση τα δηµητριακά αυτά (π.χ. σιµιγδάλια, άµυλα σίτου, άµυλα κριθαριού, άµυλα σίκαλης, άλευρα σίτου, άλευρα σίκαλης προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής που περιέχουν αυτά τα συστατικά), εκτός από :
► σιρόπια γλυκόζης µε βάση το
► σιτάρι, συµπεριλαµβανοµένης της δεξτρόζης
► µαλτοδεξτρίνες µε βάση το σιτάρι
► σιρόπια γλυκόζης µε βάση το κριθάρι
► σιτηρά που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων αποσταγµάτων, συµπεριλαµβανοµένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης

Αυγά
και προϊόντα µε βάση τα αυγά (π.χ. µαγιονέζα, µαρέγκες, αλβουµίνη)

Αραχίδες
Φιστίκια αράπικα και προϊόντα µε βάση τις αραχίδες

Σόγια
και προϊόντα µε βάση την σόγια π.χ.λεκιθίνη σόγιας, εκτός από:
►πλήρως ραφιναρισµένο σογιέλαιο και λίπη που προέρχονται από σόγια.
►τοκοφερόλες
►φυτοστερόλες και φυτοστερολεστέρες που προέρχονται από φυτικά έλαια από σπέρµατα σόγιας.
►φυτοστανολεστέρα που παράγεται από στερόλες φυτικών ελαίων από σπέρµατα σόγιας.

Γάλα
και προϊόντα µε βάση το γάλα (συµπεριλαµβανοµένης της λακτόζης) π.χ. τυριά, βούτυρο γάλακτος, παγωτό µε γάλα, γιαούρτι, κρέµα γάλακτος, πρωτεΐνες γάλακτος εκτός από :
► τον ορό γάλακτος που χρησιµοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων αποσταγµάτων συµπεριλαµβανοµένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.
► λακτιτόλη

Καρποί µε κέλυφος
Αµύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, καρύδια κάσιους, καρύδια πεκάν, φυστίκια, καρύδια µακαντάµια και προϊόντα µε βάση τα ανωτέρω, εκτός από καρπούς µε κέλυφος που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων αποσταγµάτων συµπεριλαµβανοµένης της αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης.

Σέλινο
και προϊόντα µε βάση το σέλινο

Σινάπι
και προϊόντα µε βάση το σινάπι (π.χ. µουστάρδα)

Σουσάµι
και προϊόντα µε βάση τους σπόρους σησαµιού (π.χ. χαλβάς από ταχίνι)

Το διοξείδιο του θείου και οι θειώδεις ενώσεις
(π.χ. απαντώνται σε αποξηραµένες σταφίδες, κρασί, αποξηραµένα φρούτα, πετιµέζι, µούστος, σταφιδίνη) σε συγκεντρώσεις άνω των 10mg/kg ή 10mg/litre εκπεφρασµένα ως διοξείδιο του θείου που υπολογίζονται στα προϊόντα που προσφέρονται έτοιµα για κατανάλωση ή που ανασυστάθηκαν σύµφωνα µε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Λούπινο
και προϊόντα µε βάση το λούπινο (π.χ. πρωτεΐνη λούπινου)

Πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα συστατικά που περιέχονται σε συσκευασμένα τροφιμα μπορείτε να βρείτε στις συσκευσίες των προϊόντων. Τα αλλεργιογόνα συστατικά είναι γραμμένα με έντονη γραφή ή με κεφαλαία γράμματα.

Για τα αλλεργιογόνα συστατικά που περιέχνοται ή μπορεί να περιέχονται στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα που διαθέτουμε στα καταστήματα μας (είδη Delicatessen, μαναβικής, Κρεοπωλείου κλπ) μπορείτε να ενημερωθείτε από το παρακάτω έντυπο:

Αρχείο Αλλεργιογόνων