Υλοποίηση
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 °c/180 °c στον αέρα.
Βήμα 2 – Μπεσαμέλ
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 5-7′, μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 4
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο ολόκληρο για 4′-5′. Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 10′. Αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη.
Βήμα 5
Σε ένα μακρόστενο πυρέξ απλώνω την μισή μπεσαμέλ. Στρώνουμε τα λαζάνια ωμά στο πυρέξ και καλύπτουμε με ένα φλιτζάνι σάλτσα, το 1/3 των λαχανικών, το 1/3 των τυριών. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις όσες φορές χρειαστεί. Λαζάνια, σάλτσα, τυριά. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, ραντίζω με έξτρα τριμμένο τυρί.
Βήμα 6
Ψήνω στον φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 220°C για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η μπεσαμέλ. Αφήνω να κρυώσει για 15 λεπτά πριν κόψω σε κομμάτια και σερβίρω.
Υλικά
Για την μπεσαμέλ
• 30g βούτυρο, μαργαρίνη Telia
• 1/4 φλιτζάνι αλεύρι
• 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
• αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
• 10-12 φύλλα λαζάνια
• 1 μικρό μπρόκολο
• 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
• 2 πράσινα κρεμμύδια κομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 φλυτζάνι σπανάκι, κατεψυγμένο
• 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα λαχανικά*
* κατεψυγμένα λαχανικά (αρακά, καρότο, καλαμπόκι, φασολάκι)
• 2 ντομάτες Ρόμα, κομμένες σε λεπτές φέτες
• 250g φρέσκια φέτα Πολυμύλου
• 1 φλιτζάνι τριμμένο κασέρι gouda
*Το μπρόκολο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μελιτζάνες, καρότα καθώς και μανιτάρια.