Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα με τις πολτοποιημένες ντομάτες. Προαιρετικά
προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρει βράση
σε δυνατή φωτιά. Αφού πάρει βράση ρίχνουμε μια κ.σ. αλάτι και μια ζάχαρη και
χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε τη σάλτσα ντομάτας για περίπου
μια ώρα να πυκνώσει.
Όταν η σάλτσα μειωθεί στο μισό του αρχικού της όγκου, είναι έτοιμη να μπει στα
αποστειρωμένα βάζα.
Στα αποστειρωμένα καυτά βαζάκια, μοιράζουμε τη σπιτική σάλτσα
ντομάτας όσο η σάλτσα είναι ακόμα καυτή. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω και τα
σφραγίζουμε ερμητικά με τα αποστειρωμένα καπάκια. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα με τη
σάλτσα ντομάτας πάνω σε πετσέτα στον πάγκο. Τα αφήνουμε έτσι για 3-4 ημέρες.
Η σάλτσα ντομάτας στα βάζα διατηρείται για ένα χρόνο σε σκιερό σημείο. Από την ώρα που
ανοίγουμε ένα βάζο διατηρούμε το υπόλοιπο στο ψυγείο για μερικές ημέρες.
Μπορείτε να κάνετε πολλές παραλλαγές στην βασική συνταγή προσθέτοντας στο μπλέντερ
μαζί με τις ντομάτες διάφορα υλικά όπως κρεμμύδι, πιπεριά, βασιλικό, ρίγανη και ότι άλλο
μυρωδικό προτιμάτε.
Καλή επιτυχία!